Welkom op de site van The Fashions. 

Gestart in 2004 met het spelen tijdens de Kennedymars in "In D'n Herberg" in Someren op het terras. Nu in 2024 de 16e of 17e keer. Muziek uit de jaren 60, 70 en 80 met enkele verrassingen.

Agenda

Zondag 16 april 2023 presentatie van The Fashions nieuwe samenstelling. Cultureel Centrum de Ruchte in Someren. Aanvang 16.00 uur.

Donderdag 27 april 2023 tijdens Koningsdag in Mierlo op het plein bij de kerk. Aanvang 15.00 uur.

Zaterdag 1 juli 2023 I'n den Herberg in Someren tijdens de Kennedymars. Aanvang 21.00 uur

Zondag 3 september 2023 in De Mortel tijdens de Oldtimershow. Optreden start op 16.00 uur.

Zondag 1 oktober 2023. Café 't Huys, Mierloseweg 11, Helmond. Optreden start om 16.00 uur. Toegang gratis.

Zondag 22 oktober 2023 optredens tijdens de Sunday Sixties Live met o.a. Haggleslagg en de Briljantjes in De Ruchte in Someren. Aanvang 16.00 uur. Kaartverkoop reeds gestart.

Zondag 27 januari 2024, Wijkgebouw "De Boerderij", Harmoniestraat 105, Helmond. Aanvang 20.30 uur. Entree Euro 2,50.  

Zondag 5 mei 2024, Café 't Huys , Mierloseweg 105, Helmond . Aanvang 16.00 uur Toegang gratis.

Donderdag 4 juli 2024 in Theater "De Schalm" in Veldhoven. Is een besloten feest.

Zaterdag 6 juli 2024 Kennedymars "I'n den Herberg"  in Someren aanvang 21.00 uur. Toegang gratis.

Zaterdag 31 augustus 2024 een liveoptreden in het radioprogramma "Linda's Hit Dossier" van de "DitisHelmond".  Dit programma is van 12 uur tot 15 uur. Met interviews, veel live muziek en alles over de band

Zondag 20 oktober 2024 optreden in Multicultureel Centrum De Dreef in Aarle Rixtel. Nadere info volgt.

Zondag 27 oktober 2024 Optreden 60 jarig Jubileum van de band in "De Ruchte " in Someren. Nadere info volgt.

Zaterdag 28 juni 2025,Wijgebouw "De Boerderij" Harmoniestr. 105, Helmond Noord. Aanvang 20.30 uur.

Zaterdag 5 juli 2025 Kennedymars "In d'n Herberg" in Someren, aanvang 21.00 uur. Toegang gratis

 

Heerlijke avond in een uitverkochte Cacaofabriek in Helmond van Cor met de gelegenheidsformatie "The Dinky Toys"  op zaterdag 13 november 2022

NIEUW op YouTube: Liveopnamen van The Fashions op zaterdag 16 december 1995 in 't Speelhuis in Helmond tijdens de 60-er Jaren Festival opgenomen met  één camera en één microfoon. Zoek naar The Fashions 1995

OP DINSDAG 24 NOVEMBER 2020 BEZOCHT DE 10.OOO STE BEZOEKER DEZE SITE. Een site die dagelijks wordt bezocht. 

Videoclips in Helmondse binnenstad van TV Helmond uit 1988 meer dan  5.000 keer bekeken op YouTube

THE FASHIONS ARE DEAD, LONG LIVE THE FASHIONS.

Het droevige nieuws ontvangen dat onze drummer van het eerste uur, Jantje van Mierlo, op 20 oktober 2020 is overleden. Jantje was drummer van de band van 1964 tot 1971. Jantje is 71 jaar geworden.

Nieuw: foto's uit 1966 op pagina; Foto's uit 1964, 1965 en 1966 en 1969

Poster van het 1e jaar 60er-Jaren  Pop op 5 oktober 1985. Meer interviews en recensies op deze site

NIEUW !!!! Live-opnamen van The Fashions in 't Speelhuis in Helmond uit 1994. More to come.

Kli

 

Helmond Club Cacao: nieuw evenement in Cacaofabriek rond regionale bands van toen. Eerste editie met Cor v.d. Sande van The Fashions. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

 

Van de Sande houdt herinneringen levend in Club Cacao Helmond

 

HELMOND - Zijn glanzende blonde manen hebben intussen plaatsgemaakt voor een grijze haardos, maar Cor van de Sande's zangkwaliteiten hebben al die decennia aan niets ingeboet. Zo blijkt op zaterdagavond tijdens Club Cacao in De Cacaofabriek.

 

Michel Theeuwen 30-06-19, 10:16 Bron: ED

De gewezen zanger van The Fashions bijt het spits af van deze nostalgische reeks, waarin grote namen uit de regionale popgeschiedenis nog eens hun opwachting maken op de bühne.

Een beladen plek, zo zou je De Cacaofabriek kunnen noemen voor Van de Sande. The Fashions gaven er in 2016 tijdens Zestigerjarenpop hun laatste optreden. Symbolisch, aangezien The Fashions ooit medio jaren tachtig het spits afbeten van dit in Helmond wereldberoemde nostalgische muziekfestijn. De coverband vermaakte (met onderbrekingen) flink wat Helmonders met het repertoire van The Rolling Stones, The Animals en andere bands. Heel wat jaren zijn intussen verstreken en dus haalt Van de Sande in het gezelschap van enkele tientallen trouwe fans van toen herinneringen op.

Zelfspot ontbreekt niet tijdens deze 'trip down memory lane'. Bijvoorbeeld wanneer het over zijn zangstem gaat. Die was als tienjarig ventje nog niet tot volle wasdom gekomen. ,,Op de broederschool kreeg ik les van broeder Johannes. Hij was helemaal gek van muziek en richtte ook het zangkoor Con Amore op. Daarnaast kregen tachtig kinderen een zingdiploma.” De hoogste graad was nachtegaal, maar daar kwam het ventje uit Helmond-West niet bij in de buurt. ,,Broeder Johannes vond me een sijsje, bij gebrek aan kraaien en merels als beoordelingscategorieën.'' Verbetering was al snel hoorbaar. Niet veel later mocht van de Sande zich al een vinkje noemen.

 

Enkele jaren later vond de British invasion van bandjes als The Rolling Stones haar weg voorbij de Noordzee. Toen de Helmondse tiener tijdens een live-optreden een coverversie hoorde van 'Gloria' van de Noord-Ierse band Them (met Van Morrison) was hij verkocht. Deze evergreen zou bijna synoniem worden met The Fashions: de Helmondse coverband sloot traditiegetrouw optredens af met hun versie van Gloria.

 

Maar het was vooral ook de inspiratiebron om zelf muziek te maken. Bij Zaal Van Kooten in de Heistraat vond van de Sande gelijkgestemden uit de Leonardusbuurt, die in de jaren tachtig het decor zou worden van een heuse videoclip. In 't Patronaat in Helmond-West vonden Van de Sande en kornuiten een repetitiehok. ,,Maar al die instrumenten moesten steeds van de Leonardusbuurt naar het westen van Helmond worden gebracht. Vaak per bakfiets.‘’

 

Het toenmalige dans paradijs De Kluis in het Warande­park kende geen li­ve-bands. Je moest er muntjes in de jukebox gooien.

-Anneke Vriens, Bezoeker Club Cacao Helmond

 

Het uitgaansleven in Helmond bloeide op. En een optredentje van The Fashions meepikken, bijvoorbeeld bij Zaal Van Vilsteren, was voor veel Helmonders het perfecte recept voor een leuk avondje uit. ,,Als je ten minste aan kaartjes kon komen. Die waren in een mum van tijd uitverkocht'', weet Annie Vriens nog.

 

Werd ergens in Helmond muziek gemaakt, dan was Vriens van de partij. ,,Ik heb Anneke Grönloh nog zien optreden bij Drouen, toen zij zich nog Yokkotjang noemde.'' Het toenmalige De Kluis in het Warandepark was ook al zo'n dansparadijs. ,,Maar daar waren geen live-bands. Je moest er muntjes in de jukebox gooien.'' Dansen doet Annie nog altijd, met veel souplesse. En ze is lang niet de enige. Van de Sande kijkt het vanaf het podium tevreden aan.

 

Hij bracht in een halve eeuw heel wat Helmonders aan het twisten. Bijvoorbeeld in de kantine van de rolschaatsbaan van Roda. ,,Daar kostte een portie mosselen maar vijftig cent'', weet hij nog. Een andere tijdsgeest. Dansen en livemuziek, 't was overal. Dat is nu wel anders. Maar de herinneringen blijven levendig.

Theeuwen 30-06-19, 10:16 Bron: ED

k hier om een tekst te typen.

Club Cacao - Muziek, Anekdotes & Verhalen

club cacao - mmv cor van de sande (the fashions) funtain & michiel malschaert

za 29 jun 2019 - 20:00 - Popzaal
We gaan starten met een nieuwe clubavond in de Cacaofabriek. Een clubavond waarbij de muziek van bands centraal staat die in het verleden furore hebben gemaakt in Helmond en omgeving. Het échte clubgevoel van vroeger zal op deze manier nog een keer terugkomen in de popzaal van De Cacaofabriek. Met muzikale omlijsting, quotes, anekdotes en speciale gasten gaan we terug naar de 90’s, de 80’s en zelfs de 60’s; jaren waarin de muziek centraal stond en het clubgevoel de overhand had.
We starten vanavond met een avond gevuld met muziek,  anekdotes,
quotes, etc. van en door Cor van de Sande van The Fashions en de band Funtain, aangevuld met een geweldige live show door Michiel Malschaert die de zaal helemaal op zijn kop gaat zetten.

Cor van de Sande was jarenlang de frontman van de Helmondse band The
Fashions, opgericht in 1964. Na ruim 50 jaar aan optredens gaf de band
hun afscheid in november 2016 tijdens Zestigerjarenpop in, jawel, De Cacaofabriek! In totaal heeft de band maar liefst 22 keer opgetreden tijdens edities van Zestigerjarenpop. En nu, op 29 juni, zal Cor nog éénmaal het podium van onze popzaal betreden om terug te keren naar dat gevoel van vroeger.
Als muzikale ondersteuning zal de Helmondse band Funtain meekomen naar De Cacaofabriek, ook geen onbekende in Helmondse muziekscene. Deze 4-koppige band heeft al ruim 15 jaar ervaring, en dat hoor je! Als tieners begonnen ze platen van hun ouders na te spelen. Als jonge twintigers speelden zij daarmee op alle kleine en grote podia in de regio (De Effenaar & 013, Fiesta Del Sol, Zestiger
Jaren Pop Helmond). Nu, een bak aan ervaring rijker en vele podia verder, is
die liefde en het enthousiasme voor deze muziek nog net zo als toen ze begonnen.

En Michiel Malschaert zal zijn inmiddels legendarische entertainment show neerzetten. Met een pilsje in de hand sta je te praten. Plotseling vallen de lichten uit. Rook. Een ronkende motor. Uit het niets doemt een gestalte op. De intro van Born to be wild knalt uit de boxen….Malschaert neemt je mee op een geweldige muziekreis!

Kaarten voor deze geweldige avond kosten slechts 12,50 euro in de voorverkoop; 15 euro aan de dagkassa.
Deuren open vanaf 20.00 uur; show start om 21.00 uur.

There Goes My Baby, de single van The Fashions uit 1966 is opnieuw uitgebracht op de 8 cd-set Diggin in the Goldmine, Dutch Beat Nuggets, zeer recent uitgebracht door Pseudonym. Een collectors item voor de nederbeat liefhebber. In "Lust for Life" beloond met 5 sterren!.

Meer nieuws volgt !!!

Het laatste optreden van de band.  Op het Zestigerjarenpop op Zaterdag 26 november 2016 in de Cacaofabriek in Helmond

Verslag van het laatste optreden in het ED van Maandag 28 november 2016.

Zie The Fashions met Satisfaction op deze site. Er volgen nog meer items.

The Fashions

De band startte eind 1964 met de repetities in het Patronaat in Helmond West en had daarna een eigen repetitieruimte in de boerderij van Con Brio. Het eerste optreden was in de kantine van de Rodar Rolschaatsbaan eind 1965. Het 2e optreden in Zaal van Vilsteren in Helmond was op 22 februari 1966. Op 31 oktober 1966 won de band een talentenjacht in het Kunstcentrum in Helmond.

Na ruim 50 jaar en vele optredens gaat de band nu stoppen en wel op zaterdag 26 november 2016 in de Cacaofabriek tijdens de Zestigerjarenpop. Het idee van de Zestigerjarenpop, vroeger het Kerstbal genoemd, is ontstaan tijdens een optreden van de band begin 1985.

In totaal trad de band 22 keer op tijdens de Zestigerjarenpop. De band eindigt dus bij de 23-ste keer.

De laatste bezetting van de band zal bestaan uit de vaste kern voor al die jaren; Henk Bertens en Cor van de Sande. Verder spelen in de band enkele muzikanten die jaren in de band hebben gespeeld; gitarist Wim van der Bruggen, bassist Cor van Oosterhout en drummer Willy Munsters. Erwin Vos maakt als gast-gitarist de band compleet.

Biografie

Zoals zoveel bands uit de jaren 60 ontstond ook deze band van enkele vrienden met liefde voor de muziek. Na een optreden van The Scorpions in Helmond, waar deze band o.a. Gloria van Them speelde, wisten wij het zeker. Dit was wat we wilden. Tijdens een avondje stappen in de Con Brio Soos in de Wethouder Ebbenlaan, het moet eind 1964 zijn geweest, werd het besluit genomen om dit ook eens te gaan proberen. Want zowat iedere wijk in Helmond had zo zijn eigen band.

 

Er werd gerepeteerd in het Patronaatsgebouw in Helmond West, zodat wekelijks de instrumenten, waaronder het drumstel (van een drumband), de gitaren en versterkers (zoals oude radio’s), via de lijnbus of met de bakfiets van de ene kant van de stad naar de andere kant gereden moesten worden. De groep bestand toen uit.:

Henk van de Reek: Leadgitaar, Frank van Hout: Basgitaar

Jan van Mierlo: Drums, Twan van Eijk: Rhythmgitaar en vocals

Henk Bertens : Orgel en vocals, Cor van de Sande: Leadvocals

Na enkele maanden van repeteren, er was toen al oefenruimte gevonden in de Con Brio boerderij(Zie foto links), was het eerste optreden in de kantine van de RODAR rolschaatsclub en het 2e optreden op 22 februari 1966 in zaal van Vilsteren op de markt in Helmond.

Op 31 oktober van dat jaar werd de groep winnaar van een talentenjacht in het Kunstcentrum van Helmond (zie foto links). Hier hield de groep een platencontract aan over bij CNR en nog dat zelfde jaar kwam de single, opgenomen in Amsterdam,  “There goes my baby/All alone” uit.

 

In maart en april van 1967 toerde de band, samen met Peter Koelwijn, in de zeer bekende Record Beat Show van Radio Luxemburg door Zuid Nederland.

Op 23 juni 1967 trad de groep op met Boudewijn de Groot in Helmond.

In 1969 trad Cor van de Sande uit de band en daarna werd er nog 1 ½ jaar opgetreden.

In de zomer van 1979 kwam een van de bandleden op het idee om een reünie te organiseren. Deze vond plaats op 17 november van dat jaar voor een uitverkochte Zaal Dancing Clynck in de Heistraat in Helmond.

Cor van de Sande en Henk Bertens zijn hierna nog in diverse bands blijven spelen tot in april van 1984, toen de samenwerking met andere muzikanten leidde tot de voortzetting van The Fashions. Men speelde o.a. muziek van Van Morrison, The Rolling Stones, The Animals, The Kinks en The Who.

Tijdens een optreden van The Fashions kwamen enkele muziekliefhebbers op het idee om een festival te organiseren, waarbij alle Helmondse bands uit de jaren 60 nog eenmaal zouden optreden.

Het werd 't jaarlijkse hoogtepunt in Helmond, het Jaren 60 Festival, wat in de volksmond toen ook wel het Kerstbal werd genoemd.

Op zaterdag 5 oktober 1985 was het zover en diverse Helmondse bands van weleer stonden weer op het podium voor een uitverkochte zaal. In 2004 werd dit festival voor het 20e jaar worden georganiseerd.

Tijdens deze optredens waren The Fashions een onderdeel van het programma met o.a. The Pretty Things, Dave Berry and the Cruisers, Wishbone Ash, Renee & the Alligators, Armand, J. W. Roy,  Wally Tax &The Outsiders, The Sandy Coast, L.A. Doors en The Beatles Revival Band.

Ook werden er door de band diverse Golden Oldies Nights en de RockBeatPopNight georganiseerd in Someren.

Vanaf 1985 zijn The Fashions blijven optreden door het gehele land.

Op diverse jaren 60 Festivals was de band present en bij optredens in zalen en cafés en op feestjes bracht de band de sfeer van de jaren 60 terug.

In 1992 is er door de Stichting 60er Jarenpop een cd gelanceerd van 6 Helmondse bandjes uit de jaren 60 met van iedere band 3 songs. The Fashions staan erop met Gloria, Solitary Man en If You Need Me. De band bestond toen uit Henk Bertens, Win van der Bruggen, John Schardijn, Cor van Oosterhout, Gini van der Graaf en Cor van de Sande.

Twan van Eyk had The Fashions toen reeds lang daarvoor verlaten aangezien hij als zanger aan de slag ging bij Timeless Seven . Eind jaren 90 keerde van Eyk , na de nodige overwegingen, weer terug in de band. 

In 1999 vond de voorlopig de laatste wisseling in de band plaats. Lead-gitarist Leslie Kool en rhythmgitarist John “Guitar” Fisser namen de opengevallen plaatsen in van de gitaristen Henk van de Reek en Wim van der Bruggen

Op zaterdag 18 dec. 2004 werd de 1e cd van de band, At Last, gepresenteerd tijdens het Zestiger Jaren Pop Festival in Hotel West End in Helmond. De cd bestaat uit nummers die de band reeds jaren speeld zoals Gloria, Brown Eyed Girl, I'm free, Time is on my side, Dead Flowers, If You Need Me, Tell me en andere. Op de cd ook de CNR-single "There goes my Baby/All Alone" uit 1967. Deze single is na al de jaren een collectors-item geworden, die op Ebay flinke bedragen opbrengt. Vooral geliefd bij verzamelaars van de Nederbeat.

Op 19 november 2006 zou er definitief een einde komen aan de optredens van de band tijdens de 2e RockBeatPopNight in Someren. Althans, dat was de bedoeling.

Tijdens deze avond werd er door de fans van deze band toch nog een afscheidsavond aangeboden op zaterdag 18 maart 2007 i.s.m. A.W.O.L. en ZZ & the Maskers.

Na een enkel reünieoptreden werd in december 2009 de mogelijkheid onderzocht door enkele muzikanten om toch nog enkele jaren muziek te maken. Met alleen de nieuwe drummer Willy Munsters werden in januari 2010 de repetities hervat.

Na enkele try-outs werd het eerste grote optreden gegeven op de 25ste uitvoering van de Jaren60-avond in Hotel West End in Helmond. Dit was tevens het laatste optreden van een bandlid van het eerste uur, keyboardplayer Henk Bertens, die wegens gezondheid helaas moest stoppen.

Op 1 jan. 2011 heeft Caspar van Rooij, Henk Bertens vervangen. Wegens te drukke werkzaamheden heeft Caspar in maart 2012 helaas de band verlaten en heeft Jos Hendriks zich bij de groep gevoegd om de keyboards te bespelen.

Na jaren te hebben gespeeld  in diverse bands besloot onze drummer Willy, dat het na al die jaren in diverse bands, het nu wel mooi was geweest en speelde de band vanaf 1 oktober 2014 met Ad Engelen op drums .(Ex-Alzas / Ex-Trio Eigenwijs / Gettin' Grip.)

Einde van de band.

Naar aanleiding van de leugens die worden verteld m.b.t. het einde van The Fashions, ben ik genoodzaakt om de juiste toedracht even samen te vatten en om deze op onze site te zetten. Op 11 april 2015 ontvingen de bandleden een mail van Twan van Eyk met de mededeling om na de Kennedymars van 4 juli 2015 te stoppen met de band. Er waren vele overwegingen maar de belangrijkste was toch wel het ouder worden en de beperkingen die daarna gepaard gaan. Op maandag 13 april zou van Eyk nader uitleg geven.

Tijdens het gesprek op maandag heeft Leslie Kool aangegeven, dat als een van beide zou stoppen (van Eyk of van de Sande) de band The Fashions niet meer zou kunnen bestaan. Alleen mag Leslie Kool dan vinden, maar dat wil niet zeggen dat het dan ook zo is.

Ik heb toen aangegeven, dat ik nog geen besluit zou nemen om te stoppen met de band en zou kijken wat de mogelijkheden waren, mede gezien mijn privéomstandigheden.

Op 6 juni 2015 ontvingen de bandleden een mail van van Eyk met daarin het verzoek, en ik citeer letterlijk:

Leslie heeft me gevraagd of ik voorlopig de nieuw te vormen band wil helpen door voorlopig het baswerk te blijven doen, ik heb aangegeven dat te willen doen.

 

Mijn bedoeling is op een nette manier afscheid te nemen van the Fashions.

Hopelijk heb jij dat ook.

 

En dit terwijl ik duidelijk heb aangegeven op maandag 13 april, dat ik het besluit om te stoppen nog niet zou nemen, maar de The Fashions moesten schijnbaar verdwijnen. Ik kom hier later nog op terug.

Op zondag 26 april vond er een optreden plaats in ’t Huys in Helmond, dat de eerste Sixties Sunday organiseerde. De dag na dit optreden werd mij verteld, dat de gehele band, exclusief mijzelf, door zou gaan. Men had me dat gewoon kunnen vertellen tijdens een repetitie, maar men vond het schijnbaar beter om het op een huichelachtige en achterbakse manier te doen. De nieuw te vormen band was gewoon de band exclusief mijzelf.

Wat is nu de reden dat The Fashions moesten stoppen volgens van Eyk?

Enige weken voor de melding dat van Eyk zou stoppen bij The Fashions heeft er een woordenwisseling plaats gevonden. Ik zal hier verder geen gegevens over bekend maken. Hierbij was iedereen van de band aanwezig met uitzonderring van Ad Engelen. Er zijn toen op- en aanmerkingen gemaakt die schijnbaar bij van Eyk niet goed zijn gevallen. Daarom melde van Eyk in de mail van 11 april ook dat de overwegingen, buiten het ouder worden, had geleid tot het stoppen.

De woordenwisseling is de ware reden om het een en ander in werk te stellen. De waarheid komt soms hard aan. Men wordt dan rancuneus en gaat kijken op welke manier men zal reageren.

Deze reactie en gang van zaken is geheel conform met wat er tijdens de woordenwisseling is gezegd en beweerd.

Toen wetende op welke manier men te werk is gegaan, was het voor mij onmogelijk op met deze personen gezellig muziek gaan staan te maken op de Kennedymars op zaterdag 4 juli 2015 in Someren.

Met de band Time Machine toen een heerlijk optreden gedaan.

 

De The Fashions hebben op zaterdag 26 november 2016 afscheid genomen in de Cacaofabriek in Helmond.

Informatie en opnamen daarvan op onze site.